Monday, November 19, 2012

Helinä Rautavaara museum

3 years ago I had pleasure to have apprenticeship in the Helinä Rautavaara ethnographic museum. 
I would like to write about this interesting place. 
Helinä Rautavaara (1928-1998) was a Finnish reporter, adventurer and passionate collector.
She was travelling almost constantly since 1950's for over 40years doing research expeditions to Africa, Asia and Latin America. She was particularly interested in different cultures, religions and rituals, and made extensive documentation on these subjects. The museum comprises Rautavaara's collection of ca. 3000 items like art, ritual and decorative objects, utility articles, photos, videos, audio recordings and Rautavaara's own paintings.
Museum offers also changing exhibitions, workshops and unique events for the whole family.
You can find all information on the museum website here.
This is a great place to get to know and explore different cultures, remote and isolated places, and the astonishing traditions and customs. I recommend to go there especially on the grey, gloomy autumn days, but the museum is open all year. The Helinä Rautavaara Museum is located on the second floor of the WeeGee Exhibition Centre in Espoo.

3 vuotta sitten minulla oli ilo olla työharjoittelussa Helinä Rautavaaran etnografisessa museossa. Haluaisin kirjoittaa tästä ihmeellisestä paikasta. 
Helinä Rautavaara (1928-1998) oli suomalainen tutkimusmatkailija ja intohimoinen keräilijä. 1950-luvulta lähtien hän oli yli 40 vuoden aikana matkustelemassa ja tutkimassa eri kulttuureja uskontoja, tapoja ja rituaaleja Afrikassa, Aasiassa ja latinalaisessa Amerikassa. 
Hän dokumentoi tarkasti tutkimusretkiä mm. ottamalla lukuisia valokuvia ja keräämällä esineita, jotka voimme nähdä museossa.
Perusnäyttelyssa on esillä taide-, rituaali- ja käyttöesineitä mm. Länsi-Afrikasta, Kaakkois-Aasiasta, latinalaisesta Amerikasta, Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä, sekä ääniteitä, videomateriaalia, valokuvia ja H.Rautavaaran omia maalauksia.
Museossa järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä, kiertonäyttelyitä, ainutlaatuisia tapahtumia, esityksiä ja työpajoja koko perheelle. 
Tietoja tapahtumista saa museon internet sivuilta: klikkaa tästä
Museo on mielenkiintoinen paikka, jossa voi tutustua erilaisiin kulttuureihin, syrjäisiin/eristäytyneisiin paikkoihin ja hämmästyttäviin tapoihin. Suosittelen käyntiä värikkäässä H.Rautavaaran museossa varsinkin synkkinä syksy päivinä, mutta museo on auki koko vuoden ajan. Museo sijaitsee Näyttelykeskus WeeGeellä Espoon Tapiolassa.

No comments:

Post a Comment